Експерти: Рано е да се каже дали бюджетът ще се изпълни

За актуализация на бюджета можем да говорим ако има промяна на програмата на правителството – това или някое следващо. Актуализацията не е толкова страшна. Например при икономически бум пак ще е нужна актуализация. Това каза в “Добро утро, България!” по TV7 финансистът Емил Хърсев. Повод за думите му беше изказване на бившия премиер Бойко Борисов, че заради новия бюджет ни чакат предсрочни избори.

“Рано е да се каже дали бюджетът ще се изпълни. В годините назад не е имало добро първо тримесечие що се отнася до бюджета”, припомни икономическият съветник в КТ “Подкрепа” Мика Зайкова. Според нея експертите на Бойко Борисов са го подвели.

“Фактите са такива – през първото тримесечие имаме 1,1% ръст на БВП, имаме малък ръст на заетостта и спад на безработицата, малък ръст на кредитирането и спад на лошите кредити. Нищо до момента не говори за криза – точно обратното”, добави Васил Велев, който е председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той припомни данните, че към 30 април имаме 30,5% събрани приходи на база годишен план, докато миналата година по същото време са били 30,4%. “Тази година събираме по-добре приходите, които са планирани с много сериозен ръст”, защити тезата си Васил Велев.

“Бих се съгласил, че става въпрос на политическа интерпретация на икономическата ситуация”, каза от своя страна Емил Хърсев. По думите му нямаме данни да говорим за сериозно развитие на икономиката, защото 1,1% са в рамките на статистическата грешка. “Над 2% е сигурното, след 4% можем да говорим за оживление”, обясни Емил Хърсев.

“Когато Пламен Орешарски беше финансов министър България подобри фискалната си позиция с 10 млрд. лв., а при управление на Бойко Борисов се влоши с 8,5 млрд. лв. Това не е заслуга на един или вина на друг, а икономически цикъл. Сега има планирани дефицити, които се покриват с дълг. Но това не е страшно. България стои добре на фона на ЕС по отношение дълг към Брутен вътрешен продукт (БВП), обясни Велев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.