Експерти: Престъпният свят се чувства недосегаем

Четвърти опит за атентат срещу Алексей Петров, има ранени

Експерти по национална сигурност и борба с престъпността се обединиха в студиото на Нова ТВ, че в момента престъпният свят у нас се чувства недосегаем, а липсата на правосъдие подклажда чувството за безнаказаност. Някои от експертите обвиниха сегашното ръководство на МВР за зачестилите убийства и продължаващите палежи на коли.

“Убийствата са нещо доста сложно, и това, че почнаха да следват едно след друго според мен значи, че престъпният свят знае, че няма възможност да получи възмездие. Със сегашното ръководство на МВР могат да си позволят каквото им хрумне без санкции, дори някой да бъде разкрит”, коментира бившият секретар на МВР Николай Радулов. Според него очевидно нещо куца в сектор “Сигурност” и това не го установяваме сега с убийствата напоследък. По думите на Радулов грабежите и палежите са ежедневие, от септември 2011-а всяка нощ горят коли в цялата страна. “Това е една епидемия, която органите за обществен ред и сигурност не могат да спрат”, допълни Радулов.

Бившият директор на НРС Димо Гяуров подкрепи тезата на колегата си.

“Когато има сгъстяване на такъв тип тежки престъпления, това е сигурен симптом, че има чувство за безнаказаност. Търся и връзка с правораздавателната система. Това вероятно е начин за самостоятелно правораздаване. Може би извършителите на тези престъпления са разочаровани, че не могат по друг начин, със средствата на закона, да разчистят сметки помежду си”, коментира Гяуров.

Според бившият шеф на Комисията по досиетата и настоящ депутат от ГЕРБ Методи Андреев сред причините за увеличения брой на убийствата в последните седмици е и липсата на правосъдие, както и това, че традиционно всеки един от управляващите гледат на МВР като на свещена крава. “Като дойдем на власт ще сложим нашия човек там и проблемът приключва”, заяви той. Радулов изтъкна, че е убеден, че в сектор “Сигурност” се изискват смели мерки, с нови хора – необременени с политическо минало. Освен това, според него, пред вратите на България чука една голяма опасност – радикалният ислям и това е предизвикателство не е за ден-два, а за десетилетия напред.

“Ние в България сме спрели да работим, да създаваме агентурни мрежи. Затова няма кой да разбере какви са настроенията към едни терористични евентуални атаки”, допълни Николай Радулов. Според него в световен мащаб акцентът в борбата срещу тероризма трябва да бъдат не технологиите, а работата с хората – връзки с лица и мрежи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.