Експерти предупредиха за рисковете от ТПТИ

Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се договаря при плашеща непрозрачност и крие прекалено големи рискове за Европейския съюз и България, докато ползите от него са спорни и се отнасят най-вече до големите мултинационални компании, съобщи БГНЕС.

До този извод достигнаха социологът Чавдар Найденов, икономистът Димитър Събев, журналистът Иво Христов и основната част от присъстващите на дискусия на тема Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции – възможности и рискове, организирана от Сдружение “Солидарна България” и Фондация Фридрих Еберт в НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Става дума за споразумение, което ще осигури зона за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз и ще обхване над 800 млн. платежоспособни потребители. Преговорите около това споразумение са забулени в тайна и няма същностна информация по конкретни точки от споразумението, нито кога и кой преговаря, обясни модераторът на дискусията Иво Христов.

ТПТИ ще изравни стандартите между САЩ и ЕС, като това ще се случи в полза на по-ниските – тези в Щатите, а това крие огромна опасност за здравето на европейците, предупреди той и припомни, че в САЩ ГМО продукцията вече е рутина. Големият проблем на споразумението се крие и в създаването на международни арбитражни съдилища, които ще могат да решават спорове между инвеститори и държави, което на практика отнема суверенитета на национално правосъдие и позволява на определени компании да съдят държави заради провеждана от тях политика в даден сектор, обясни Христов.

България е “за” нещо, което не знае какво е, а в цяла Европа тече обсъждане на тема, за която няма официални факти, а само отделни слухове, посочи от своя страна Чавдар Найденов, препращайки към твърдението на президента Росен Плевнелиев, че той подкрепя подписването на ТПТИ.

Найденов посочи, че предвидените за отпадане стандарти са наречени от икономистите “ограничения за търговията”, но от гледна точка на обществото това са защити, натрупани в десетиления на силен растеж за Европа и САЩ от 50-те до 80-те години на миналия век.

Изключително спорна е неолибералната позиция, че тези стандарти са затормозявали икономиката, а не е било обратното – че са я предпазвали от нелоялна конкуренция, нелоялен трудов, социален, екологичен и данъчен дъмпинг и са помогнали за изграждане на човешки и веществен капитал, който прави Европа богата, подчерта социологът.

Найденов се спря на договорът за Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА) между Канада, Мексико и САЩ за да обясни, че светът вече има горчив опит от подобен тип споразумения и реалните ефекти от тях, които противоречат на предварителните прогнози.

При подписването на НАФТА нетно се прогнозираше увеличение на работните места в САЩ със 170 000 поради нарастване на експорта, по-високи заплати поради повишено търсене на работна ръка, намаление на търговския дефицит на САЩ и преминаване към търговски излишък, поевтиняване на храните в САЩ поради масиран внос на евтини земеделски суровини и просперитет за американските фермери, посочи той. Последиците бяха, че вместо обещания излишък НАФТА допринесе за огромен търговски дефицит спрямо Мексико и Канада, което доведе до загуба на 1 млн. работни места само до 2004 година и тази тенденция продължи, подчерта той.

Източник: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.