Експерти: Офертата на Оманския фонд за КТБ е напълно неприемлива

Офертата на Оманския фонд за оздравяването на КТБ е неприемлива по всички показатели. Около това мнение се обединиха в студиото на БНТ финансовите експерти Георги Ангелов (старши икономист в “Отворено общество”) и Емил Хърсев. Двамата бяха единодушни и за това, че абсолютно безсмислено да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. Ангелов и Хърсев обаче демонстрираха различни позиции за това колко пари са необходими за евентуалното спасяване на поставената под особен надзор банка.

“За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе. Купуване на банка със заем е абсолютно забранено и няма какво да обсъждаме повече тази оферта”, изтъкна Георги Ангелов.

Според Хърсев не са необходими 5 млрд., а много по-малко, за да се спаси банката, но това не прави офертата на Оманския фонд приемлива.

Хърсев и Ангелов се съгласиха, че цесиите, които сключват някои клиенти на КТБ са законни и на практика този процес показва жизненоспособност на кредитополучателите.

“Изглежда, че цесиите са законни. Друг е въпроса дали не трябва да променим закона. Обществото трябва да имат достъп до информацията за това, какво се случва с КТБ. На всеки три месеца трябва да има отчетност какво е продадено, какви кредити са върнати. Обществото има възможност за натиск, ако има информация. Иначе не може да не се съмняваме, че някой съдия ще разполага с милиарди и няма да се облажи”, коментира Георги Ангелов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.