Експерти: Изборите не могат да бъдат анулирани

Изборите не могат да бъдат анулиани или касирани, а и няма причини. Около тази позиция се обединиха в студиото на Нова Тв двама професори – преподавателят по Конституционно право Георги Близнашки и математикът Михаил Константинов. Двамата коментираха вчерашното искане на “Атака” и “Реформаторския блок” да бъде сезиран Конституционния съд за (не)редовността на отминалия евровот. Както е известно депутати от Коалиция за България също се подписаха в жалбата на “Атака” до КС.

В момента гледаме буря в чаша вода от страна на БСП и „Атака”, каза проф. Георги Близнашки. По думите му, наблюдаваме интересна ситуация: Всички се оплакват, но всички купуват гласове. Според проф. Близнашки, от формална гледна точка искането за касиране на вота е изправно, но много трудно ще се докажат твърденията. Експертът смята, че може да се оспорва избора на определен евродепутат, а не на изборите като цяло, защото ако вносителите искат успех, ще трябва да докажат, че всеки един евродепутат е избран незаконно.

„На мястото на БСП не бих оспорвал избори, при условие, че съществува случаят „Бобов дол”. „Атака” загуби катастрофално изборите, сега може би това е опит да се успокоят избирателите им, че те всъщност не са загубили, а са ги излъгали”, коментира на свой ред проф. Михаил Константинов. Той коментира като по-интересно искането на Реформаторския блок, които според него “при повторно броене на гласовете се надяват на втори мандат, което е невъзможно, и второ – госпожа Кунева да вземе първото място чрез преференциалния вот”.

Невъзможно е, защото им трябват близо 20 000 гласа да вземат още един мандат”, каза обясни проф. Константинов. Той посъветва „ентусиастите”, които искат да касират изборите, да отворят страницата на ЦИК и да проверят протоколите за евровота.

Свързани публикации

1 Comment

  1. А защо Нова ТВ е поканила двама експерти на ГЕРБ? Плурализъм – чували ли сте тази думичка? Плу-ра-ли-зъм.

Leave a Reply

Your email address will not be published.