Експерти гарантират, че вотът не може да се контролира

Номерирането на бюлетините за изборите на 25 май продължава да тревожи мнозина, които виждат в това нововъведение възможност за нарушаване на тайната на вота и съответно за контролирано гласуване. От ЦИК, подкрепени от специалиста по изборни процеси проф. Михаил Константинов, продължават да твърдят, че няма възможност за разкриване на тайната на вота, но „Прозрачност без граници”, които напуснаха Обществения съвет на ЦИК, определят като „смущаващ” именно въпроса как ще се процедира с номера на бюлетината.

„Това с номерата беше голяма дивотия, защото на някои по-прости хора това може да им бъде внушено”, коментира по bTv проф. Михаил Константинов. Той за пореден път обяви, че вотът не може да се контролира, но ако хората са толкова заблудени, че повярват на тази лъжа, за тях вотът може да бъде диктуван.
Линка Тонева, която е програмен координатор на „Прозрачност без граници”, заяви, че необходимо членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) да бъдат подготвени еднакво как да процедират с този отрязък и наредбата за това да бъде изрично спазвана. По този въпрос организацията е сезирала Върховния административен съд.
Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова гарантира, че ако в СИК си вършат работата добре, няма да има никакви проблеми. По повод жалбата на „Прозрачност без граници”, тя коментира, че няма как методическите пояснения да приличат на инструкция.
Като цяло в студиото на „Тази сутрин” отново бе гарантирано, че възможността за контрол на вота е въпрос на внушение и на създаване на масова психоза.
„Целта е чисто психологическа. За какво събират на циганите личните карти? Да ги държат под психологически контрол, за да им внушат, че знаят как гласуват. Светът е психология. Ако мислим, че нещо става, то става”, каза проф. Константинов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.