Експерти: Фантомите в избирателните списъци са 1 300 000

Фантомите в избирателните списъци са около милион и триста хиляди. Около тази бройка се обединиха изборните експерти проф. Михаил Константинов и сегашният говорител на ЦИК Цветозар Томов в предаването “Денят започва” на БНТ. Двамата коментираха възможния развой на събитията във връзка с искането на президента Плевнелиев за въвеждане на задължително гласуване.

Проф. Константинов и Цветозар Томов не са убедени, че дори да бъде проведен, референдумът ще даде реален резултат, защото, за да е валиден, трябва да гласуват поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, т.е. около 3 милиона и половина избиратели.

”На този референдум би имало по-ниска активност ако нямаше паралелно и местни избори. Проблемът е в това, че трябва да се достигне избирателната активност от парламентарните избори, на които се гласува най-масово. И докато не бъде променен законът, всеки български референдум ще даде резултат, който трябва да бъде обсъден и потвърден от Народното събрание”, каза Цветозар Томов.

“Все пак тези въпроси от референдума имат шанс да бъдат решени, защото очевидно броят на хората, които ще излязат (да гласуват на референдума) ще надхвърли 20%, а ние ще сме длъжни да вкараме това нещо в Народното събрание, така, че там депутатите да бъдат така добри да решат тези въпроси”.

А ето какво е записано в Защона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, в главата “Приемане или отхвърляне на предложението – предмет на референдума”:

Чл. 23. (1) Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.
(2) Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума.
(3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.