Експерти: БВП на терористичните структури е $2-3 трилиона

И в България вече има радикално мислещи ядра – държавата ни е част от глобализацията и не може да остане бяло петно. Това коментира пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков по повод възхода на групировката „Ислямска държава” в Сирия и Ирак и новите заплахи за света, които представляват нейните привърженици.

„Както и в Европейския съюз, ние сме в периферията и на икономиката, и на тероризма”, опонира икономистът Емил Хърсев.

Двамата експерти насочиха разговора към икономиката на съвременния тероризъм. Според италианската изследователка и експерт по темата Лорета Наполеони, брутният продукт на тероризма е в размер на около 2-3 трлн. долара годишно, колкото са бюджетите на държави като Франция или САЩ.

„Определено става въпрос за пари – всеки подобен социален феномен, който увлича милиони хора, се нуждае от издръжка. Около 1 милион души са заети в индустрията на терора – плаща им се да изпълняват паравоенна служба. Над 10 млн. души са тези, които използват част от времето си, за да подпомагат тероризма”, посочи Емил Хърсев. След което допълни, че Ислямска държава излезе извън контрол – добива територия и започва да развива съвсем друга икономика.

„5 млрд. долара са доставките за сирийската опозиция – това са танкове и оръжие. На контролираната от групировката теротория има 15 рафинерии, произвеждат се по 350 000 барела петрол дневно – 2% от световния добив, самата Сирия купува от тях. Този е моделът на двойния стандарт, двойната икономика на войната”, обясни още Емил Хърсев.

По думите на проф. Владимир Чуков в Сирия има вакуум, който е запълнен от групировка, водена от бившите полковници на Саддам Хюсеин, създали квазидържавата „Ислямска държава”. По думите на Чуков, тя е най-богатата терористична организация, но е най-бедната държава, въпреки че управлява 8-милионно население.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.