Експерти: Актуализацията на бюджета на НЗОК не решава проблемите

Медици от цялата страна, както и тяхната съсловна организация БЛС настояват за спешна актуализация на бюджета на Здравната каса. Въпреки, че вчера проектът за тази актуализация бе внесен от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева в Министерски съвет, днес между 12 и 12:30 в много градове медиците ща напуснат работните си места и ще излязат на протест като израз на несъгласие с хроничния недостиг на пари за здраве.

Председателят на БЛС в УМБАЛ “Александровска” проф. Борис Богов съобщи в сутрешния блок на БНТ, че всички негови колеги от болницата ще излезат на символичен протест. Медикът коментира и причините за поредната криза в българското здравеопазване. Проф. Богов е на мнение, че винаги могат да бъдат намерени средства за здраве, както и, че здравната стратегия на една държава има приоритетно значение и е от особена важност. Според учения, у нас е необходима генерална реформа, но моделът е сгрешен още от годините, в които са приети клиничните пътеки в здравеопазването.

Според зам.-кмета на София по здравеопазването ген. Стоян Тонев, актуализацията на бюджета на НЗОК е решение, което не отстранява причините и последствията. Попитан дали има опасност болници да фалират, Стоян Тонев посочи, че определението фалит не е точно за една болница, тя просто спира да работи и затваря. Той допълни, че болниците са търговски дружества по закон, но нямат право да фалират и нямат право да формират печалба.

Ген. Тонев изтъкна, че за да се направят реални промени в здравеопазването, те трябва да започнат още в началото на мандата на правителството и да са приоритет за правителството.

“Когато има кризисно положение, нещата трябва да бъдат решавани на момента. Ако системата бъде оставена да рухне, после ще е много по-трудно. Системата трябва да бъде опростена така, че всеки човек трябва да има достъп до нея и да няма финансови проблеми при достъпа си до здравеопазване”, обясни Стоян Тонев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.