Експерт: Взривът в склада на ВМЗ не е случаен

Продължава разследването на взрива в склада на ВМЗ в село Иганово, при който “гръмнаха” около 2000 неуправляеми ракети, за щастие без човешки жертви. Възможно е днес на мястото на така нар. хорандски склад, където има само един огромен кратер, да влязат сапьори. Вчера теренът беше огледан и заснет с камери от безпилотен самолет. Продължават разпитите на работници и служители. Не е изключена нито една версия, включително саботаж. Обстановката в село Иганово вече е значително по-спокойна.

Трябва да се разбере каква е причината за пожара в Иганово. Когато разберем каква е причината, ще знаем и чия отговорност да се търси. Това заяви в студиото на “Денят започва” по БНТ икономическият министър Божидар Лукарски. По думите му това, което се случи в Иганово е коренно различно от това, което се случи в ГорниЛом. Спекулация е, че е имало работници през деня в склада, непосредствено преди инцидента, допълни министърът.

Днес е неработен ден за служителите на цеховете. В пламъците можело да горят Димитрина Маджарова и нейните 50 колеги. Разместили обаче графика и вместо до 8 вечерта работили до 4 следобед, за да отидат на пролетен банкет.
В ефира на bTV бившият военен министър Аню Ангелов заяви, че е много важно да се установи кое е било първо – взривът или пожарът край Иганово. По думите му трябва да има много по-строги правила за даване на разрешителни за утилизация, отколкото за производство.

Взривът в Иганово не е случаен, коментира пред радио „Фокус“ експертът по сигурността Иван Бояджиев. По думите му подобен взрив не може да се получи без някаква външна намеса, тъй като „ВМЗ – Сопот е държавен завод, в който най-много са използвани и прилагани наредбите на държавата за използване и обработка на елементи с взривни вещества, за разлика от другите обекти, които гърмяха до сега.

Иван Бояджиев каза още, че пазачите на завода трябва да бъдат разпитани по-подробно как така са успели да избягат невредими, а складът се е взривил след тях.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.