Експерт: Прекалява се с честите ремонти на правилата за избори

Не може изборното законодателство да се променя всеки път, когато резултатите не харесват за някого, защото това би довело до неустойчива избирателна система. Така Ваня Нушева от Асоциация “Прозрачност без граници” коментира по БНР появилите се мнения за необходимостта от законови изменения.

Както е известно, дори и служебният премиер Георги Близнашки има намерение да внесе проект за промени в Изборния кодекс, предвиждащ 120 депутати да се избират мажоритарно, а останалите – по пропорционалната система.

Ваня Нушева е категорична, че ако има някакви промени, те трябва да са свързани с гарантиране на почтеност и законност.

“Не виждам проблем при преференцията. Преференцията е едно от малкото адекватни средства, които възстановяват връзката между избирателите и политическите партии. Това е инструмент за конкуренцията между политически лидери в една партия”, коментира Нушева.

Въпреки нейното мнение, от Асоциация “Прозрачност без граници” са формулирали свои предложения за законови промени, които смятат, че биха подобрили изборния процес. Сред предлаганите нововъведения е създаването на избирателен регистър, който съдържа актуални, точни данни на избирателите по настоящ адрес и формирането на регионални преброителни центрове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.