Експерт: От 40 години не е имало такава аварийна ситуация с тока

„36 години работя в енергетиката и такова нещо не се е случвало. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази. Аварирали са 40 електропровода”. Това коментира в студиото на Нова ТВ Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР. Той обясни, че голяма част от авариите със скъсани далекопроводи, особено в планинските райони, се дължат на паднали под тежеста на мокрия сняг дървета, а лошото време и трудния терен затрудняват възстановителните работи.

„Не трябваше да се мисли за грандомански проекти като АЕЦ „Белене”, а да мислим как да подсилим електропреносната мрежа, за да няма такива аварии”, заяви Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок. Според него нищо не може да се направи, за да няма такива бедствия, въпросът е да се прави така, че те да са по-леки.

Димитров предложи новият състав на ДКЕВР да провери дали ЕРП-тата са си свършили работата – дали са премахнали опасните дървета и са почистени просеките и ако не са изпълнили задълженията си, да понесат сериозни глоби.

„За мен със сигурност има и човешка грешка”, категоричен беше депутатът от РБ. По думите му солидарно може да понесем щетите от природното бедствие, но ЕРП-тата също трябва да поемат тяхната част от щетите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.