Експерт обвини ДКЕВР в некомпетентност, заплашваща Булгаргаз с фалит

По-ниската цена на природния газ, която влиза в сила от днес, реално може да доведе до фалит на държавната “Булгаргаз”, тъй като определената от ДКЕВР цена на практика е по-ниска от себейстойността на синьото гориво. Това заяви в ефира на ТВ7 енергийният експерт Иван Хиновски от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според Хиновски няма злоумисъл от страна на комисията-регулатор, а единствено чиста проба некомпетентност, довела до използването на грешна методика за ценообразуване. Хинов увери, че още днес от БЕХ ще изпратят писмо до ДКЕВР по въпроса.

Казаното от Хиновски не бе единствената критика срещу действащия състав на ДКЕВР, прозвучала в сутрешния блок на ТВ7.

Не става ясно защо цената на парното се вдига при положение, че цената на природния газ слиза надолу, заяви един от лидерите на февруарските протести Дончо Дудев. Според него друг проблемен момент е, че топлофикационните дружества предложиха едно увеличение, а ДКЕВР прие няколко пъти по-голямо.

Самият факт, че до вчера числата на масата бяха едни, а сега станаха съвсем други, е показателен за начина, по който се взимат решенията в ДКЕВР. Няма нищо по-вредно от непостоянство и нестабилност, заяви Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”. По думите му решението на ДКЕВР показва, че не трябва да се вторачваме само в топлофикациите и ЕРП-тата, а е нужно да поискаме регулаторът да провежда политика, която може да се прогнозира.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.