Експерт: Нужен е 32-ри избирателен район за гласовете от чужбина

Гражданският борд за прозрачни и честни избори ще проведе днес заключителното си заседание, на което се очаква да бъде приет меморандум, съдържащ предложения за промени в изборното законодателство, вкл. за изменения в методиката за разпределение на мандатите и създаване на отделен избирателен район за българите, гласували в чужбина.

Сегашният проблем с избора на някои депутати с много по-малко гласове от средното за страната отчасти е предизвикан от това, че не съществува пълноценен 32-ри избирателен район в чужбина, а с гласовете от там се разпределят почти 10 мандата. Това коментира пред БНР експертът по изборно законодателство и член на изборния борд Димитър Димитров. Според него тази неравнопоставеност ще се преодолее със създаването на отделен, 32-ри избирателен район за гласовете от чужбина.

Димитров не е убеден, че е удачно сегашната методика за разпределение на мандатите да бъде сменена с нова, която да позволи 120 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалата половина пропорционално. Той даде и пример в подкрепа на своята теза: Ако 120 депутати се определят мажоритарно, със сигурност ще се засили натискът върху контролираното гласоподаване, защото разликите, с които ще се избират тези 120 депутати, много ще приличат на разликите, с които се избират кметовете в средните по размер общини. Много често тези разлики са малки и зависят от преместването или контролирането на малки дялове от гласовете.

Освен това Димитров е на мнение, че ако преференцията е задължителна и се промени видът на бюлетината, грешките при преференциалното гласуване ще бъдат по-малко, а този вид гласуване работи в полза на демокрацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.