Експерт: Нуждаем се от по-сериозни реформи в организацията на съдебната власт

Главният прокурор Сотир Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много

Конституционните промени са необходими и възможни. Те могат да се гласуват от Обикновено народно събрание, коментира специалистът по конституционно право Атанас Славов по БНР. Според него България се нуждае от по-сериозни реформи на институционалния модел на организация на съдебната власт и проектът за промени в Конституцията, който ще бъде внесен в Народното събрание, ще даде тази нова рамка.

“Има много смели, достойни и независими магистрати в съдебната система, но отгоре съществува една система, която промотира зависимите и непрофесионалистите и отказва на професионалистите да си свършат работата. Ние затова искаме конституционни промени, защото рамката е сгрешена”, изтъкна Атанас Славов. Той е на мнение, че е необходима сериозна реформа в прокурорската институция, а разделянето на ВСС на две колегии е стъпка в правилната посока, но в прокурорската камара трябва да има лек превес на членовете, избрани от парламента, за да няма пълна доминация на личността на главния прокурор който и да е той.

Реформата на българската прокуратура е неизбежна и заради приемането на регламент за европейската прокуратура, който ще предвиди, че прокурорите, подчинени на европейския офис на прокуратурата, трябва да са функционално и методически независими от националната прокуратура, обясни още експертът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.