Експерт: МВР е неуправляем колос, дублиращ функциите на държавата

Няма политическа воля да бъде направена реформа в МВР, няма дори идея как да се направи такова нещо. Реформа на МВР означава функционална реформа, дори не толкова структурна. Трябва да си изясни управлението на страната – какво означава МВР, каква роля изпълнява в обществото и какви функции има. Това каза изпълнителният директор на “Риск монитор” Стефан Попов в интервю за БНР.

Попов коментира, че е възможно да се формира нова структура на МВР, която да е 3-4 пъти по-малка от сегашната. Според директора на “Риск монитор” така МВР ще бъде много по-ефективно, ще пести много повече пари и което е най-важното – фигурата на полицая ще застане в това министерство като основна, около която се завърта всичко. Сега тя е омесена във всичко останало, в резултат на което цялото министерство няма профил на министерство, а на държава, допълни експертът.

Румяна Бъчварова е извънредно прагматичен и смислен човек. Тя ще направи това, което в първите дни ще каже, че ще направи, прогнозира Стефан Попов. След което уточни, че според него “това нещо е много малко и незначително и не заслужава този спектакъл, който ГЕРБ устроиха преди месец, представяйки Пътната карта за реформи в МВР.

Това е Пътна карта до една доста скромна дестинация, каза още Попов. По думите му, иИзисква се нещо много по-сериозно и по-дълбоко за МВР, тъй като това е един гигант, който дублира всички функции на държавата, колос, който е изключително неефективен, контрапродуктивен, който дори не може да се управлява добре.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.