Експерт: “Ислямска държава” плячкосва бг-оръжия в сраженията

Българско оръжие чрез частни фирми и посредници се изнася легално за опозицията в Сирия, която се бори срещу режима на лидера Башар Асад. Оттам то попада в ръцете на „Ислямска държава” (ИД), която нанася поражения на воюващите срещу нея. Това заяви в студиото на bTv експертът по тероризъм Славчо Велков. Той обясни, че опозицията в Сирия е разнородна, воюва главно срещу правителството на Башар Асад. По думите му “над 100 въоръжени групи в Сирия воюват както между си, така и срещи ИД и често са побеждавани от нея, като някои се предават, други се вливат в нея.

“Българските оръжия не са предназначени за “Ислямска държава”. Те се изнасят от частни фирми. Печалбата от тази легална търговия не отива в държавата. Тези фирми, които изнасят оръжие за конфликтните райони, го изнасят чрез фирми посредници”, каза Славчо Велков.

Вчера Ройтрес излезе с информация, че американците, които пострадаха при взрива на полигона край село Анево, са тествали оръжия за сирийската опозиция. Агенцията се позовава на източник от американската армия. Досега българските власти не даваха информация какво са правели американските граждани на полигона.

Според Славчо Велков на полигона в Анево нищо тайно не се е случило, експертите са дошли да се убедят във възможностите на тези боеприпаси и след огледа да бъдат закупени.

“Изнася се главно за Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан, сега потокът главно е към Сирия”, каза Велков. По думите му става въпрос за американски фирми, които обслужват интересите на големи разузнавателни централи.

Велков отбеляза, че специално за инцидента в Анево е ставало въпрос за тестване на боеприпаси с вероятно преминал срок на годност. Експертът каза още, че е почти убеден, че е имало нарушаване на правилата за безопасност – струпване на много хора на мястото и липса на медицински екип.

(Източник:btvnovinite)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.