Експерт: Броят на служебните лица е най-малкото равен на купените гласове

“Съществува огромна армия от 200-250 хил. служебни лица (и) на тези избори. Големият проблем е, че партиите възмездяват финансово това тяхно участие. Казано в прав текст – това са купени гласове”. Това изтъква експертът по изборни системи Димитър Димитров в интервю за “Труд”. Димитров изброява и категориите на лицата, които имат служебен статут по сегашния Изборен кодекс: първо партиите назначават членовете на комисиите, след това партиите изпращат представители, които ще контролират тези назначения, после изпращат застъпници на кандидатите, които ще наблюдават първите две категории. И накрая се появяват т.нар. наблюдатели, които ще са 80-100 хил. души. Или общо 200-250 000 човека.

Димитров изтъква, че с последните промени в Изборния кодекс е постигнат дори обратен ефект – досега имаше само застъпници на кандидатите, а сега вече има и представители на партиите, т.е. полето на платените участници е разширено.

Димитър Димитров изтъква, че практиката с купуване на гласове е напреднала много и трудно ще бъде изкоренена, но си заслужава да бъде ограничена, защото в противен случай ще се разширява. Според експерта, със сигурност тази практика ще се използва от всички партии, с изключение на онези, които нямат финансов ресурс.

Димитров се съмнява в реалността на твърдението на премиера Близнашки, че в избирателните списъци няма “мъртви души”, тъй като от 1991 г. нищо не се е променило в начина, по който се правият избирателните списъци и затова няма и как да се промени броят на мъртвите души в списъците.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.