Ексминистър прогнозира още скандали в здравеопазването

„Скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват заради разбойниците в системата”. Това прогнозира в прав текст бившият министър на здравеопазването от кабинета „Орешарски” Таня Андреева в студиото наTV. Според нея, злоупотребите във Фонда за лечение на деца няма да спрат с уволнението на директора Павел Александров, тъй като са свързани и с част от обществения съвет на фонда. Андреева припомни, че като министър бе уволнила Александров за същите злоупотреби. „Имаше сигнали за същите порочни практики, като всички бяха проверени и доказани”, поясни Таня Андреева. Тя призна, че тогава не са успяли да докажат наличието на корупция, въпреки получените сигналио, но е имало злоупотреби в изразходването на финансовия ресурс на фонда, заплащането на квартири в чужбина, както и голямо забавяне на становищата на болните деца. Андреева допълни, че е имало и сигнали за посредници, които работят за директора на фонда в турски болници, които посрещали пациентите и това се заплащало допълнително.

„Работата на фонда е проблемна от 10 години, структурата не работи добре с този обществен съвет и трябва да настъпи коренна промяна”, заяви Андреева. Според нея единственият начин да се подобри работата на Фонда за лечение на деца е да се преструктурира.

„Надявам се това да не е показна акция, а първа стъпка в разплитането на проблемите във фонда изобщо”, каза още Таня Андреева във връзка с вечарашната акция на прокуратурата и ГДБОП, при която бяха арестувани шефът на Фонда и седем високопоставени служители.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.