Ексминистър: Инвалидите-ментета не са повече от политиците-ментета

Режат фирмите, които наемат инвалиди

Броят на инвалидите ментета не е по-голям от този на политиците и бизнесмените ментета. Те са продукт на манталитета на нацията, а не на пенсионата система. Това заявява бившият министър на труда и социалната политика Минчо Коралски в интервю за “Труд”.

Коралски, който днес също се придвижва с инвалидна количка, изразява категорично несъгласие с тезата на някои работодатели, че положението в България е като след война, имайки предвид, че НОИ плаща около 1 млн. инвалидни пенсии. Минчо Коралски обяснява, че от този 1 милион инвалиди в трудоспособна възраст са максимум 400 000 – всички останали са деца и възрастни. Според бившия министър и синдикален експерт злоупотребата с тези числа не прави услуга нито на пенсионната реформа, нито на нагласите на обществото, а излаганите тези звучат атрактивно, но са абсолютно неверни.

“Ние сме държавата с най-лошо здравеопазване, а в същото време казваме, че инвалидите са много. Ако погледнем статистиката, ще видим, че у нас хората с увреждания са около 10% от цялото население. А средният процент за Европа е 16%, изтъква Минчо Коралски. По думите му, подобни приказки са сравними с паркирането на джипове върху инвалидно място. Коралски изтъква, че за хората трябва да е ясно, че с пенсия от 150 лв. ти не можеш да си купиш билет за трамвай, а камо ли джип…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.