Екосдружение организира доброволци за почистване на защитени територии в Рила

За 17-та поредна година „За Земята” организира почистване на защитени територии. И тази година доброволческата инициатива ще се случи на територията на Национален парк „Рила“, в периода 31-ви август – 6-ти септември, но този път в неизследвани и по-трудно достъпни територии.

До момента има над 50 души, заявили участите за включване в инициативата от цялата страна, а срокът за записване е удължен до 23-ти август, неделя, съобщиха организаторите.

Част от групата ще чисти в района на хижа Мусала и по-трудно достъпните заслон Ледено езеро и връх Мусала. Втората част от групата ще бъде в района на хижа Белмекен, където досега не се е провеждала подобна акция. След тридневно почистване на тези места, двете групи ще се съберат на хижа Заврачица, чийто район също ще бъде обстойно изследван за отпадъци.

Ежегодната кампания се осъществява изцяло благодарение на дарения и доброволци – средствата биват набирани чрез дарения от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Участниците в самото чистене заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване 2016. Срещу тази сума всеки участник получава тениска или кърпа за глава, с осигурена безмесна кухня по време на цялото събитие.

Идеята на дългогодишната кампания „Боклукът – в раницата” е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Тази година, кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП „Рила”, Туристическо дружество „Рилски турист”, хижите Мусала, Белмекен и Заврачица, заслон Ледено езеро и Метеорологична станция на връх Мусала и др.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.