Екипът на проф. Друмева подготвя и промени в изборното законодателство

Екипът на проф. Емилия Друмева, която бе назначена за съветник на премиера Близнашки по изборните въпроси, подготвя промени в изборното законодателство, но ще ги остави като “подарък” за следващото правителство. Предложения се очакват и от Изборния борд, съобщи проф. Друмева по БНР. Тя изтъкна, че експертното междуведомствено звено за изборите, в което участва като съветник на премиера, и Изборният борд ще бъдат две различни звена. Членовете на междуведомствената експертна група, председателствана от премиера, са на равнище зам.-министър и представляват министерствата, които са пряко ангажирани с подготовката и провеждането на изборите – МВР, МВнР, МРРБ, Министерство на правосъдието, Министерство на Финансите и ДАНС.

До края на седмицата се очаква решение на ЦИК във връзка с регистрацията на наблюдателите за предстоящите избори, след като през май се появиха съмнения, че регистрирането на близо 50 000 представлява скрита форма на влияние върху избирателите.

“Очаква се решение на ЦИК, в което да има условия за регистрацията на такива наблюдатели, които, разбира се, ще бъдат съгласно закона, но едновременно с това се търси ефекта да има представителност на обществото, но едновременно с това тези от тях, които се ангажират като наблюдатели, да действат по предназначение, да представят свои констатации, наблюдения. Това е смисълът на тази дейност и по този начин (наблюдателите) да помагат за премахване на слабости, за повече контрол на обществото върху изборния процес”, коментира проф. Друмева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.