ЕК заплаши Франция със санкции заради политиката й към ромите

Европейската комисия заплаши Франция със санкции заради политиката й към ромите. Комисията припомни, че като граждани на ЕС, ромите имат право на свободно движение във всички страни членки на съюза. "Свободното движение и свободата на пребиваване в друга държава са основни права . . . Ако тези принципи, вписани в (европейските) договори не биват спазвани, (Европейската) комисия ще използва всички средства, с които разполага", за да накаже тези нарушения, предупреди ЕК.

За интегрирането на ромите са отпуснати 50 милиарда евро, които все още не са използвани. Това заяви еврокомисарят за правосъдието Вивиан Рединг пред „Франс инфо”.
„На разположение има 50 милиарда евро, които не са използвани. Ситуацията е оставена да се влоши до непоносимост, а никой не прави нищо за интеграцията. Ние сме поставили парите на масата. Те могат да послужат на кметовете, а виждам, че парите не са използвани”, заяви Рединг.
Относно членството на България и Румъния в Шенген, тя припомни, че „страните членки единодушно трябва да решат дали тези страни да влязат в Шенгенското пространство”.
„Комисията осигури подготвителната работа. Сега топката е в полето на националните правителства. Нека поемат своята отговорност”, добави Рединг.

Както вече съобщихме, по-рано днес Рединг отново критикува Париж.

Полемиката около проблемите за интегрирането на ромите във Франция е използвана за изборни цели, заяви днес Вивиан Рединг, цитирана от Ройтерс. – „Всеки път, когато политиците не искат да говорят за важните неща като бюджета или дълговете, се обръщат към ромите”, допълни еврокомисарят, визирайки предстоящите през 2014 година местни и европейски избори.

„Имаме европейски правила, които са подписани от Франция – правила за свободно движение на европейските граждани. А това не са роми, а хора. Те могат да бъдат върнати само чрез съдебно решение, ако са направили нещо, което е в разрез със законите в дадената държава”, подчерта Рединг.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.