Ек. Захариева: Няма пари дори за зимното поддържане на пътищата

В агенция “Пътна инфраструктура” не са предвидени никакви средства за зимно поддържане, а за него са необходими 12 млн. лв. Освен това агенцията не разполага и с нужните й 66 млн. лева за разплащане по вече сключени договори. Това съобщи след заседанието на правителството вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

По време на пресконференцията стана ясно, че заради липса на финансиране под риск са поставени редица проекти на АПИ. Сред тях са АМ „Хемус“, участъкът от АМ „Марица“, който се изгражда със средства от държавния бюджет, работата по виадуктите на АМ Тракия и АМ Хемус, моста на р. Луда Яна и др.

Най-общо казано вицепремиерът Захариева обясни, че парите не достигат по всички направление на изпълнителната власт и няма как това да не се усети от гражданите.

„В резултат на оценката, анализа и одитите във всички министерства и разпоредители към тях стана ясно, че е изключително трудно да изпълним актуализацията на бюджета, който беше приет буквално в последната секунда на Народното събрание, с което се увеличи бюджетът на НЗОК, без да се актуализира останалата част от бюджета, в резултат на което министерствата и ведомствата трябва да направят съкращение на бюджетите си в размер на 12 %. В голяма част от тях и преди тази актуализация има недостиг на изпълнение на програмите, договорите, които са сключени и обществени поръчки, които са финансово необезпечени”, заяви Захариева. Вицепремиерът обясни, че това се дължи и на неизпълнение на бюджета и на лошо планирани разходи в самите министерства.

Захариева даде и примери. В Министерство на земеделието и храните дефицитът е над 60 милиона. В Министерство на околната среда и водите има над 5 милиона лева недостиг, а самото министерство във връзка със спряната ОП “Околна среда” дължи над 1,1 милиарда лева към националния бюджет. “Това са разходи от националния бюджет, които не са възстановявани от ЕК поради спирането на програмата”, уточни Екатерина Захариева.

Увеличаването на бюджета на Здравната каса, без да бъде посочен източник за това, сключването на поредица от договори от предишното правителство, които не са финансово обезпечени, както и замразяването на част от оперативните програми създават сериозни затруднения за функционирането на системите, посочи още Захариева. Тя даде за пример обявени обществени поръчки за над 1 млрд. лв., за които няма осигурено финансиране, поради което част от тях ще бъдат прекратени.

Оказа се, че и ВиК секторът не е в по-добро състояние от енергетиката.
Над 270 млн. са загубите в сектора, като цените изкуствено са били задържани ниски, допълни Захариева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.