ЕК за “Яневагейт”: Не дискутираме как да се разследват индивидуални случаи

ЕК: Липсва решимост в ключови области на съдебното управление

Прокуратурата информира за писмо от ЕК до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандала “Яневагейт” и медийни публикации, в които се цитират позиции на Комисията.

На 25 ноември 2015 г. електронното издание Медиапул публикува статия със заглавие: „ЕК настоя за обективна проверка на “Яневагейт” и оттегляне на главния прокурор” . По този повод главният прокурор отправи искане за изразяване на позиция до официалните представители на ЕК и Представителството на Европейската комисия в Република България относно истинността на твърденията в публикацията. На 26 ноември 2015 г. Представителството на ЕК за България изпрати официален отговор до г-н Сотир Цацаров, съобщават от Прокуратурата. Цитира се абзац от писмото, в който се казва: „Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Приемете моите уверения за най-добри почитания към Вас и към ръководената от Вас институция”.

В писмото на ЕК се казва още, че докладът на Комисията за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в края на януари и той ще отчете напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използайки редица индикатори. „Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи”, се посочва в писмото, цитирано от Прокуратурата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.