ЕК ще е готова утре с проекта си за нови санкции срещу Русия

Европейската комисия ще представи в сряда новия пакет от санкции срещу Русия, а решението по него ще бъде прието до петък. Това съобщи пред репортери в Брюксел италианският външен министър Федерика Могерини след изслушването й от комисия от евродепутати, която трябва да одобри назначаването и за нов върховен представител на Евросъюза по външната политика и сигурността.

Някои наблюдатели отбелязват, че Могерини, която до преди седмица бе обвинявана в твърде много симпатии към Русия и Кремъл, изведнъж рязко втвърди тона си за действията на Москва спрямо Украйна.

Положението в Украйна се влошава с всеки изминал ден и “ние трябва да отговорим по възможно най-категоричен начин”, каза Могерини. След което изтъкна, че в случая имаме работа с агресия, а санкциите са част от политическата стратегия, която може да помогне за намиране на политическо решение на конфликта. По думите на Могерини ситуацията в Украйна рязко се е влошила след новото настъпление на проруските бунтовници.

Бъдещият първи дипломат на ЕС не пожела да съобщи пред медиите подробности за новия пакет от санкции. Все пак стана ясно, че наказателните мерки са насочени срещу четири сектора на руската икономика, сред които са отбраната, стоките с двойна употреба и финансите.

Някои агенции допълват, като се позовават на “добре информирани източници”, че е възможно новите санкциии да съдържат забрана за европейци да купуват нови руски държавни ценни книжа, което ще ограничи възможностите на Москва да се самофинансира.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.