ЕК пусна “мек” доклад, продължава с мониторинга

ЕК: Липсва решимост в ключови области на съдебното управление

Формално погледнато, поредният годишен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка (т. е. за мониторинг в сферата на правосъдието и вътрешния ред) е сравнително мек и определено дипломатичен, а неформално – не носи никакви изненади, доколкото зад формулировката “бавен напредък” се крие откровено отчаяние от неспособността на поредица български правителства (три само през последната година) да предприемат действени реформи, вместо да се оправдават едно с друго.

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира в официалното съобщение на комисията по този повод, че политическите неясноти и други предизвикателства са направили задачата за реформи у нас трудни. Все пак е положителен знак, че в много области проблемите бяха отчетени и бяха очертани решенията. Сега е време да се действа. Реформите, обхванати от доклада, ще помогнат за постигането на доверие сред гражданите и инвеститорите, добавя Тимерманс.

Докладът показва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки, се казва в прессъобщение на ЕК.

От доклада става ясно, че в ЕК не констатират да са постигнати резултати
в борбата с корупцията, утвърждаването на независимостта на съдебната власт, ефективността на администрирането на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет.

Освен това в доклада се цитират препоръки от предишни доклади, които още не са изпълнени. Посочени са и проблемите с осъдените престъпници, които успяват да се укрият, и с обществените поръчки, и със случайното разпределение на делата, и с т.нар. “интегритет” на магистратите, и липсата на каквито и да е резултати от БОРКОР…

Сериозна критика е отправена към парламента, където “от почти 2 години не е избран главен съдебен инспектор”. ЕК настоява изборът да стане възможно по-скоро и го оценява като “важен тест за българските институции”.

Продължаващите поръчкови убийства и убийствата на свидетели у нас също са влезли в евродоклада в частта му за организираната престъпност. Случаите не са посочени конкретно, но според експерти става дума за двата разстрела на свидетели (Красимир Гочев-Шмид и Хрисим Хрисимов – б.р.) срещу бандата на Йосиф Йосифов-Йоско Костибродския през май и декември м.г.

Отчита се, че организираната престъпност влияе върху властта на местно ниво и възпрепятства и там чрез различни методи ефективните разследвания.

Като позитивна и важна стъпка е оценена стратегията за реформа на съдебната власт (имаща “впечатляващото ниво на конкретика”), приета от сегашното правителство. В доклада си Европейската комисия (ЕК) обаче отбелязва, че следващата стъпка е да се види, че реформата наистина е политически приоритет, да се набележат конкретните действия и особено важно – да се приложат. Това според текста изисква промяна в политическата култура и истинско усещане, че тези въпроси са най-важното в дневния ред на управляващите (top of the agenda). Очевидно препратките са към риска, стратегията, колкото и да е добра, да си остане само на хартия.

Традиционно политиците възхвалиха доклада като обективен, откроиха онова, които им върши работа и прехвърлиха отговорности и вини към своите опоненти.

“Това, което виждаме в доклада на ЕК, има кредит на доверие, което се дава към днешното стабилно управление”. Това каза Цветан Цветанов на брифинг в парламента, предаде „Фокус”. Според Цветанов, за всички е ясно, че когато има стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт.

„Смятаме, че това, което се предприема като стъпки в законодателството и Закона за МВР, ние сме убедени, че в предстоящите месеци ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност, ще бъде възстановено доверието и съм убеден, че всичко това, което ще бъде предприето като законодателство, ще може да се постига политически консенсус по така приетата актуализация на стратегията на съдебната реформа”, заяви Цветан Цветанов.

Цветанов благодари на парламентарно представените формации за подкрепата на предложената актуализация на стратегията за съдебна реформа.

Знаете колко беше важно да се постигне консенсус по принципите за приемане на една стратегия за съдебната реформа, която да обедини абсолютно всички парламентарно представени групи и смятаме, че това намери отражение в доклада, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ.

Брюксел борави с абсолютно презицен и обективен инструментариум за оценка. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг в парламента във връзка с доклада на Европейската комисия, информира БГНЕС.

Местан заяви, че независимо, че ПГ на ДПС е опозиция в парламента, тя няма да бъде опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България. Той увери, че ДПС като последователна партия на евроинтеграцията ще даде своя принос с целия наличен политически парламентарен ресурс на партията за изпълнение на препоръките на ЕК, за да може в близко бъдеще този механизъм да бъде снет от България. За нас няма никаква драма, дори ще изразим своето задоволство, ако този механизъм бъде преустановен, независимо че това би се случило по време на управление на други политически сили и когато ДПС е в опозиция, каза Местан. Той изрази надежда, че на ЕК ще се използва като водещ ориентир за провеждане на реформите в съдебната система.

В този доклад векторът на политиката по отношение на реформите е много ясно зададен. Има силни препоръки за всички елементи на съдебната власт, посочи лидерът на ДПС.

Докладът на ЕК е по-мек от очакваното, като това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което успя да породи надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието. Това каза съпредседателя на РБ Радан Кънев, пред журналисти в Народното събрание, съобщи Фокус.

„От критиката срещу ВСС следва нещо много спешно“, допълни Кънев. Той посочи, че утре се избира председател на Върховния касационен съд и е напълно недопустимо да се използват компрометирани софтуери при така нареченото тайно гласуване. От думите му стана ясно, че за да има тайно гласуване не може да се използва компрометираната електронна система, която дори докладът пряко засяга. „Докладът е смекчен в сравнение с очакванията на всички. Ние смятаме, че положението в българското правосъдие е много тежко и това го знае всеки български гражданин и всеки български съдия“, коментира съпредседателят на РБ. „Направен е консенсус по системата за съдебна система.

Успяхме да консолидираме мнозинство включително и да принудим най-отявлените противници на реформата- ДПС, да я подкрепят накрая въпреки своите заклинания против нея“, обясни Радан Кънев. Според него това дава надежда, че същинска реформа може да получи.

„Мониторингът не е система за промяна, той е важен и ценен за другите граждани на ЕС, за да знаят, какво се случва в България. Ние българите знаем, какво се случва в нашето правосъдие“, каза още Кънев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.