ЕК призова страните от ЕС да не се подават на натиск за “Южен поток”

Европейската комисия призова държавите членки на ЕС да покажат твърдост и да останат единни пред Русия след спирането на строежа на газопровода “Южен поток”, за да принудят “Газпром” да спазва европейското право, съобщи АФП.

“Не Комисията е лошата. Ние прилагаме правилата, които вие одобрихте. Руснаците познават много добре европейските правила, но не ги приемат. Не трябва винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставим удоволствие. ЕС трябва да говори на един глас”, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на срещата на министрите на енергетиката на 28-те държави членки в Люксембург. Той призова италианските власти да не се оставят Русия да диктува политиката им.

Преди дни италианският премиер Матео Ренци е предложил да се изготви съвместно писмо до Европейката комисия в подкрепа на проекта „Южен поток”, подписано от лидерите на страните, през които трябва да премине газопроводът – България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, съобщи EurActiv.

В смесеното дружество “Саут стрийм транспорт” (South Stream Transport B.V., създадено за проекта “Южен поток”, руската компания “Газпром” държи 50%, италианската “Ени” (Eni) – 20%, френската “Е Де Еф” (EDF) и германската “Винтерсхал” (Wintershall) имат по 15 на сто.

Неотдавна председателят на ЕК Жозе Барозу предупреди, че ЕК е открила наказателна процедура срещу България за “Южен поток” и че ще направи същото срещу други държави от ЕС, ако не спазват правилата.

Свързани публикации

1 Comment

  1. А после ние откъде ще взимаме газ не е интересно,и каква ще му е цената също?Важното е да се угоди на САЩ и да се отреже Русия.Затова в Украйна в нова та газова фирма е синът на вицепрезидента.Трябва да му се осигурят големи доходи,няма как!

Leave a Reply

Your email address will not be published.