ЕК предлага да заселим у нас около 1 % от всички бежанци

Европейската комисия (ЕК) представи днес предложението си за задължителни квоти за разселването на бежанци в страните от Европейскию съюз. Според това разпределение в България трябва да се заселят 1600 от бежанците, пристигнали в Унгария, Италия и Гърция (160 000 човека). Това предложение е допълнение към квотите за разселването на 40 000 души, представени по-рано тази година. И тъй като юли в Съвета на ЕС бе постигнато споразумение България да приеме 500 души човека, то общата бройка на хората, които се очаква да подслоним става 2100 или малко над 1% от всички.

Днес в Страсбург, пред депутатите от Европейския парламент председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер произнесе обичайната реч за състоянието на Съюза. В нея основен акцент бе кризата с бежанците и необходимостта страните от ЕС да реагират максимално доборонамерено и при строго спазване на принципите на хуманизма и правото на убежище (вижте подробната информация на Коментатор.БГ).

По-късно мнозинството в Европейския парламент подкрепи предложените от Европейската комисия задължителни квоти за разселването на споменатите 160 000 бежанци, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария. Най-много, в съответствие с очакванията, както и на политиката на правителството в Берлин, е определен за Германия – 31 443 бежанци или 15,43 на сто от разселените.

От името на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че ЕС трябва да осигури помощ на пристигащите и да изпълни човешките си задължения. Нямаше да бъдем толкова горди с Европа, ако защитавахме правата единствено на християните, добави Вебер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.