ЕК повтаря предупрежденията си за “Южен поток”

ЕК отправи предупреждение към България заради опитите й да прокара закон, който явно има за цел да заобиколи Третия енергиен пакет на ЕС, като обяви газопровода „Южен поток” за интерконектор, предаде EurActiv.
ЕК е изпратила писмо на българския министър на енергетиката Драгомир Стойнев, който е призован да даде разяснения за подготвяния закон.
Говорителят на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Комисията е притеснена относно съвместимостта на подготвяните от България законови поправки с европейското законодателство.
Говорителят Сабине Бергер добави, че изпратеното от Йотингер писмо не е част от законова процедура, тъй като поправките все още не са влезли в българското законодателство. Опитите за приемането на поправките обаче са следени отблизо от ЕК, добави говорителят.
На въпрос дали „Южен поток” може да се счита за невъзможен проект заради кризата в Крим, Бергер призна, че конфликтът ще се отрази на ритъма, с който ЕС установява контактите си с руската страна страна в рамките на преговорите за координирането на подписаните по проекта договори със законите на ЕС.
Новината, която съобщава EurActiv всъщност вече остаря. Както вече съобщихме, българското Министерство на икономиката и енергетиката дори излезе с официален отговор на писмото на еврокомисаря Йотингер.
Диалогът за статута на газопровода “Южен поток” не е прекъсвал и работата на експертно и техническо ниво продължава. Това се казва в позиция на Министерството на икомномиката и енергетиката по повод изпратеното от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер писмо, в което иска разяснения за намеренията на страната ни.
Писмото е във връзка със законови текстове, приети от ресорната парламентарна комисия, с които българската част от “Южен поток” ще бъде изключена от обхвата на третия европейски енергиен пакет. Така ще отпадне задължителното изискване до тръбата да имат достъп и трети страни.
В събота от министерството на икономиката уточниха, че текстовете са внесени по инициатива на народни представители и предстои гледането им на първо четене, което ще гарантира максимална публичност.
Позицията на Министерството на икономиката е заявявана нееднократно – реализирането на проекта “Южен поток” е важен, както от гледна точка на диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, така и в икономически план за България. Затова по време на преговорите с руската страна през oктомври 2013 г., България, като страна-член на ЕС, успя да постигне договореност между БЕХ и Газпром, според която проектната компания “Южен поток” ще предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна в съответствие с изискванията на трети енергиен пакет. Това ясно показва ангажимента ни за съобразяване с предписанията на европейското законодателство.
Подготвяме отговор на поставените в писмото на комисар Йотингер въпроси като сме изискали информация от вносителите на законодателните промени и те ще бъдат предоставени първо на неговото внимание.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.