ЕК повиши с 0,2% прогнозата си за икономическия растеж на България

Очакванията на Еврокомисията са растежа у нас тази година да бъде 1,7 на сто, а следващата – 2%. Прогнозите от ноември миналата година бяха с по две десети по-ниски. Икономическото възстановяване обаче се очаква да остане бавно в сравнение с други страни от Евросъюза. Това се посочва в частта за България в представената днес зимна икономическа прогноза на Европейската комисия. Тя предвижда ръст на икономиката в Евросъюза с 1,5 на сто през тази и с 2 на сто през следващата година.

Възстановяването на европейската икономика набира скорост и обхваща повече страни, коментира еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

Като основен двигател за растежа в България, наред с износа, ЕК вижда постепенното възстановяване на вътрешното потребление. С него обаче е свързан и един от основните рискове – в случай, че повишаването му не отговори на очакванията. Друг риск пред България остава слабия трудов пазар.

Продължаващият спад на населението заради застаряване и емиграция руши потенциала за растеж, пише в частта за България. Там е предвидено постепенно възстановяване на частните инвестиции на фона на все още скромна икономическа активност и относително силен финансов сектор. След 4 години спад на заетостта, в края на 2013-а са се появили признаци на стабилизиране, най-вече благодарение на селското стопанство, отчита Европейската комисия и прогнозира постепенно подобряване на показателите и спад на безработицата до 12 на сто през следващата година. Очакванията за бюджетния дефицит и дълга са да останат стабилни, а за инфлацията – да продължи да бъде ниска през тази, но да нарасне до 1,8 на сто през следващата година. Като една от причините за това е посочено продължаващото доближаване на цените у нас до европейските.

За Евросъюза като цяло комисар Оли Рен посочи, че най-лошото от кризата може да е минало, но това не е повод за самодоволство. Възстановяването още е скромно, за да го укрепим и да създадем повече работни места, трябва да продължим курса на реформи, заяви комисарят, цитиран от БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.