ЕК коментира сдържано възможността за военни удари срещу Сирия

Европейската комисия реагира сдържано на съобщенията за евентуални военни удари на някои държави  – САЩ, Великобритания, Гермияния, Турция – срещу Сирия като отговор на използването на химическо оръжие от войските на президента Башар Асад срещу части на бунтовниците.

В Брюксел Себастиян Брабант, говорител на върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън, заяви, че няма да коментира хипотези, съобщи БНР. Брабант припомни изявлението, дадено от Аштън след първите информации за химическа атака край Дамаск и повтори, че се очакват резултатите от мисията на ООН.

„Ние вече поискахме пълно и достоверно разследване на случилото се миналата сряда близо до Дамаск. Разбираме, че на мисията наблюдатели от ООН вече е разрешено да отиде на мястото на събитието”, каза Себастиян Брабант. Говорителят допълни, че Европейската комисия чака резултатите от това разследване.

Говорителят на Катрин Аштън отказа да отговори дали Европейският съюз, който досега настояваше за политическо решение, е против военен отговор на употребата на химически оръжия в Сирия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.