EК търси от страните извън еврозоната 13 млрд. евро “първа помощ” за Гърция

Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро, съобщи БНР. Атина се нуждае от преходно финансиране за следващите 3 месеца, преди да започне новата ѝ спасителна програма, обяви комисарят, отговорен за общата валута, Валдис Домбровскис. По думите му поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският фонд за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва.

Още във вторник, обаче, стана ясно, че държавите, които са извън еврозоната, посрещат скептично идеята да участват във временен заем от над 13 млрд. евро за Гърция, за да посрещне непосредствените си разходи следващите дни. Това стана ясно след заседание на финансовите министри на Европейския съюз в Брюксел.

Експерти от еврозоната търсят начин да финансират спешно Атина, която ще изпадне в неплатежоспособност още следващия понеделник. За така нареченото “мостово финансиране“ са необходими и гласове на 9-е страни извън еврото. Българската позиция остава неясна. На Европейския съвет на 26 юни премиерът Бойко Борисов заяви, че “Ако бяхме сега в еврозоната, ние също ще трябваше да дадем пари за Гърция. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично”.

В Европейския фонд за финансова стабилност има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август. Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията.

Проблемът е, че се иска гласуване на ниво 28 страни, а повечето от членките извън еврозоната, като Великобритания, заявиха, че не желаят да поемат задължения заради гърците. Затова Комисията търси начин да ги обезщети и да им даде гаранции, обясни Домбровскис. Една от възможностите е изкупуването на ценни книжа за гаранция или бъдещи парични трансфери от европейския бюджет в замяна на този заем.

Предложението отива отново на масата на финансовите министри от държавите-членки на ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.