ЕК иска нови тристранни преговори за цената на газа

Европейската комисия иска нови тристранни преговори за цената на газа до средата на юли, предаде “Ройтерс”. Ситуацията в Украйна в момента обаче затруднява допълнително провеждането им.

Това е заявил енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер. По думите му, през юни въпросът не е толкова спешен поради пониженото потребление на газ, но през летните месеци трябва да се намери решение на спора.

Самият той обяви вчера, че смята да организира нови преговори между Москва и Киев за разрешаване на газовата криза и ги призова да намерят компромисно решение по казуса.

Припомняме, по-рано тази седмица след провала на преговорите „Газпром” e въведе режим за авансово плащане спрямо Украйна и намали газовите доставки за страната, тъй като крайният срок за погасяване на украинския дълг за руските газови доставки изтече.

В съобщението на руския енергиен гигант се казва, че просрочените задължения на Украйна към Русия за доставките на природен газ възлизат на 4,458 милиарда долара. 1,451 милиарда долара Украйна дължи за ноември-декември 2013, а 3,007 милиарда долара – за април-май 2014.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.