ЕК е готова да финансира енергийната диверсификация

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград, предаде bTv.

Шефчович уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация. „Това, което искаме да постигнем е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената и от друга се увеличава енергийната сигурност”, каза еврокомисарят.

Марош Шефчович съобщи, че със сръбския премиер Александър Вучич и енергийния министър Антич са преговаряли за българско-сръбския газов интерконектор. По думите му, това е много важен проект и една част може да се финансира от европейските средства от страна на България и от Кохезионния фонд от ИПА за Сърбия. Според Шефчович, трябва да се включи и Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, за да има сигурност, че парите са достатъчно да тази българо-сръбска газова връзка.

Вицепрезидентът на ЕК коментира и проекта „Турски поток”.

„За „Турски поток” трябва да говорим в конструктивен дух, да погледнем търговската част на проекта и да видим как той ще се включи в енергийната стратегия на Евросъюза”, посочи Шефчович. – „Ние искаме да разберем какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа. Дали ще се спазват европейските закони. Естествено тук се поставя въпросът и за Украйна. Транзитът през нея трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война”, заяви Шефчович.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.