Ехуд Олмерт за втори път е осъден по обвинение в корупция

Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт беше осъден на 8 месеца затвор по обвинение, че е приел в разрез със закона пари от свой привърженик в САЩ, съобщи bTv, като се позова на информация на Асошиейтед прес. Олмерт беше осъден миналата година на 6 години затвор по друго дело за получаване на подкуп, което сложи край на политическата му кариера.

Олмерт, който се надяваше да постигне историческо мирно споразумение с палестинците, бе принуден да подаде оставка в началото на 2009 г след обвинения в корупция. Оттеглянето му проправи път за избирането на хардлайнера Бенямин Нетаняху на премиерския пост, което според редица анализатори е основната причина за последвалия неуспех на мирните преговори.

Ехуд Олмер е бивш кмет на Йерусалим (1993-2003) и министър-председател на Израел (2006-2009). Роден е на 30 септември 1945 г. в град Бенямина. Произхожда от средите на руската еврейска емиграция.
За първи път става депутат в Кнесета през 1973 г., след което е избиран за депутат още шест пъти. В партията Ликуд играе ролята на касиер. През 1999 г. Олмерт се опитва да смени Ариел Шарон на председателския пост на Ликуд. По време на дългата си политическа и парламентарна кариера е бил министър без портфейл в правителството на Ицхак Шамир, а по-късно (1990-1992) и министър на здравеопазването.
През ноември 1993 г. Олмерт става кмет на Йерусалим. Последователно прокарва политика на лишаване на палестинците от източната част на града от гражданство, опитвайки се да прокарва еврейски строителни и инфраструктурни проекти в Източен Йерусалим.
През февруари 2003 г. Олмерт става министър на индустрията и търговията и заметник министър-председател. От 23 септември с.г. е и министър на информацията.
На 7 август 2005 г. след оттеглянето на Бенямин Нетаняху от правителството на Ликуд става министър на финансите. След основаването на новата партия Кадима напуска Ликуд и става член на Кадима.
На 4 януари 2006 г. след мозъчния инсулт на Шарон заема поста на временно изпълняващ функциите на министър-председател на Израел. Остава премиер до 2009 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.