Египетски самолет изчезна от радарите и падна край Карпатос

Пътнически самолет на авиокомпания Egypt Air с 66 души на борда падна рано сутринта в района на гръцкия остров Карпатос след взрив във въздуха, предаде АФП. Самолетът е паднал в 3 часа и 29 минути местно време на около 130 морски мили (200 километра) южно от Карпатос, докато се е намирал в египетското въздушно пространство. Машината е извършвала полет от Париж за Кайро и изчезва от радарите на 280 километра от египетския бряг. В самолета е имало 56 пътници от 12 държави, между които 3 деца и 10-членен екипаж. От пилотската кабина не е бил подаден сигнал за бедствие. Това, според френски експерт по въздушна сигурност, сочи, че всичко е станало за секунди. Затова не може да се изключи вероятността за терористичен акт. Жители на гръцки остров и капитан на гръцки търговски кораб разказаха, че рано сутринта са видели огнен взрив в небето.

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпанияEgyptAir е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (00.09 ч. българско време днес).

Самолетът е изчезнал от радарите две минути след като е напуснал гръцкото въздушно пространство, съобщи ръководителят на отдела за гражданска авиация на Гърция КостасЛидзеракис, цитиран от Ройтерс.  Гръцките авиодиспечери са говорили за последно с пилота над остров Кеа. “Пилотът не е споменал за никакви проблеми”, заяви Лидзеракис.

Летателната машина е напуснала гръцкото въздушно пространство в 3,27 часа местно време и е влязла в египетското. Две минути по-късно е изчезнала от радарите, съобщи Дарик радио. Връзката с него прекъснала, когато бил на височина около 11 хиляди метра.

Египетските военни са получили автоматичен сигнал за бедствие от изчезналия самолет почти два часа след изчезването му от радарите, предаде ДПА, цитирайки “Иджипт еър”.

Според египетските авиационни власти изчезналият над Средиземно море самолет най-вероятно е паднал в морето, предаде Асошиейтед прес.

Към района са изпратени два самолета и фрегата.

С изчезналия самолет са пътували 30 египетски граждани, 15 френски, един британски, както и граждани на Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир иКанада, предаде АП.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.