Едуард Сноудън е номиниран за наградата “Сахаров”

Сред останалите кандидати са пакистанката Маляля Юсуфзай, която беше простреляна от талибани заради желанието си да учи, както и трима белоруски дисиденти

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън е включен в краткия списък на кандидатите за удостояване с годишната Европейска награда за права на човека.

Сноудън, който разкри мащабна програма за онлайн следене в САЩ, е бил номиниран от Групата на Зелените в Европейския парламент като кандидат за наградата на името на руския дисидент Андрей Сахаров.

Той е номиниран за своите "огромни заслуги към защитата на правата на човека и на европейските граждани".

 

Сноудън, който понастоящем се укрива в Русия, казва в изявление, прочетено в Европейския парламент, че е благодарен на депутатите за честта.

 

Наблюдението върху цялото население, а не върху отделни лица заплашва да стане най-голямото посегателство върху правата на човека в наше време, се казва в изявлението.

 

Сред другите номинирани е пакистанска девойка Маляля Юсуфзай, оцеляла, след като е била простреляна от талибани заради желанието си да учи.

 

Другите кандидати за наградата "Свобода на мисълта" са беларуските политически затворници Алес Бяляцки, Едуард Лобау и Микола Статкевич.

 

Лауреатът на наградата ще бъде оповестен на 10 октомври.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.