Едноличен орган ще проверява конфликти на интереси в национален мащаб

Българските ученици са най-неграмотни

Надявам се да сложим края на фиктивните декларации пред Сметната палата. Това заяви в студиото на Нова ТВ вицепремиерът Меглена Кунева. В коментар на подготвения в края на април проектозакон, който цели да подобри борбата с корупцията, Кунева обясни, че се предвижда създаването на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси.

„Предложението ни е това да е едноличен орган. Предлагаме този човек да се предлага от Министерски съвет, но това да се потвърждава, да речем, и от президента”, каза Кунева. По думите й, бюрото ще бъде снабдено със софтуер, който независимо от хората ще прави засичане на декларациите.

“Ако има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка. Ако има 10 000 лева разлика от това, което получаваш и начина, по който живееш, ще се извърши дълбочинна проверка”, уточни Кунева. Тя потвърди, че този нов орган ще работи и по анонимни сигнали и ще се отчита пред Народното събрание. “Освен това всяка година външна компания ще проверява как работи това звено”, изтъкна Меглена Кунева.

“Чудото ще стане, ако има публичност. Едно е да се установи конфликтът на интереси, но ако е публично, няма връщане назад”, каза Кунева. Вицепремиерът изтъкна, че държавата разчита на това да бъдат подавани сигнали и правени разследвания, защото иначе няма как подготвяните законови промени да свършат работа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.