Едно правителство с две политики-за българите и за ромите

парушевПровокиран от внушението, че оправдавам престъпните и неинтегриращите се роми, си давам сметка, че ще се сблъскам със замърсената съвест на институциите. С двойните и стандарти. С тоталитарното и изпитано оръжие на политическите персонажи, техните крясъци и отрицания. Вплетени в жестоката „народняшка” традиция „Крадецът вика дръжте крадеца” и „Кучетата си лаят, кервана си върви”. Внушават ни, че е натрапен ангажимента на държавата към българските граждани от ромски произход и че последните “не подлежат на човешко развитите”.

И се сещам, как преди двадесет години в хотел „Родина” София от близо петдесет организации единствен не подписах фалшивото споразумение между тогавашното правителството на Иван Костов и ромските НПО-та. Опиянени от вниманието на правителството на ромите сетивността им бе заслепена. Не прозряха, как им пробутват оригиналното копие на комунистическия „НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ на ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ”. Не видяха как чрез ново създаденият орган НСЕДВ към Министерския съвет метастазите на възродителния процес ги опаковаха в „благородната” идея за интеграцията на ромите в българското общество. Внушиха ни, че не бивало да се делят българските граждани по етнически признак. И със замах изравниха проблемите на всички етноси в една неработеща фалшива плоскост… Внушиха, че ако се акцентува върху социалните проблеми на ромите – българите и останалите етноси щели да бъдат дискриминирани. Щяло да се създаде напрежение. И тогава си помислих, че всички евреи и арменци са толкова социално слаби граждани, че и те се нуждаят от социално подпомагане.

И превъплътилите се в ромски вождове и наши правозащитници прегърнаха идеята за изучаване на фолклора и правенето на етнофестивали – кючеци, гарнирани с романтичен и сантиментален кретенизъм. Щастлива радост и лесно усвоими траншове. Пей сърце…

Когато питах министрите на образованието Веселин Методиев и Игор Дамянов колко деца от ромски произход не ходят на училище, те единодушно ми отговориха, че не делят децата по етнически произход и затова нямат информация колко от тях не посещават учебни часове. Нямат информация, а имат правителствена рамкова програма за интеграция на ромите в българското общество. Как отчитат тази статистика и решават проблема е загадка. Вероятно трябва да попитаме Андрей Райчев. Сигурно той ще разгадае как не сме се разтворили в „цивилизацията” на демократичния кретенизъм. Имаш право на самоопределение, а те въвеждат в анонимност.

Как може да се акцентува върху образованието на ромските деца, а бащите и майките им да не могат да им купят „една кифла с мляко”.

Какъв фокус трябва да направи българския гражданин от ромски произход, когато умишлено е натикан в гетото? И в повечето случай е лишен от вода, ток, канализация, социални услуги и правото на труд. Каква магия трябва да направи безработния или брутално дискриминирания и в най-добрия случай експлоатиран ром с най-мизерното заплащане, за да може да си плати задълженията към държавата? С мизерното социално подпомагане може да се издържа полугладен десет дена. А останалите дни на месеца – „мамка му мръсна циганска”.

Тези мъжаги, присвоили си правото на власт, не признават как цялата държавна машина е разпънала чадър и стимулирала ромите да си строят незаконно копторите. Да продават цигари без акциз. Да им „продават” фирми с банкови кредити за милиони от български тарикати за 500 лева. Да изнасят ромки за проститутки по бардаците на Европа. Да участват в схемите на ужилване на наивните баби и дядовци чрез така наречените телефонни измами. И трудно били откриваеми… Не се нахвърлят върху чадърите, а сочат само ромите за проклятие на България…

И нямат никаква гузност как европейските програми ни ги поднасят: „За ромите са отделени 85 000 000 лева”. Лъжата и дезинформацията е част от технологията на интеграцията. Тези програми нямат никаква практическа цел спрямо драстичният и най-важен проблем на една част от ромите. А той е чрез парите на Европа да се създаде трайно работно място с добро възнаграждения съобразно с положения труд. Не е вярно, че ромът нямал квалификация и стремеж да овладее специалност. Ако се спази договореност, че той щом получи квалификацията и ще получава нормално трудово възнаграждение никога няма да допусне да бъде „маргинал”. Има стотици примери за роми, които работят в японските заводи производители на ел. инсталации за автомобили „Кавазаки” в Ямбол и Сливен. И когато работят мъжът и жената, децата им ходят на училище и нямат нужда от никакво социално подпомагане. И от някакви измислени корупционни програми, наливащи проблема от пусто в празно. И уж тук в България са неграмотни и нямат никакви трудови навици. А примера, че щом отидат в Северна Ирландия и работят е без значение. Там берат гъби. Но мъжът и жената получават по 1500 паунда и никой не може да ги накара да бъдат недисциплинирани и безотговорни. Работодателят им изобщо не му пука дали са роми или ескимоси… Над стотина хиляди роми работят честно и почетено в почти цяла Европа. И гнусливите Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Ангел Джамбазки и плеяда „грижовници” се възмущават, че в гетото в България имало друг непонятен свят. „Без законен! Примитивен! Изпълнен с непланиран секс и животински отношения”, казват те. И замърсявали чистите им „съвести”. Не си дават сметка тези „патриотични грижовници”, че ако ги натикат в гетото да живеят поне една година със същите условия на тази „паплач” ромите, ще се превърнат в маргинализирани чистокръвни български патриоти…

Фалшивите грижовници за България пуснаха и лъжата, че сме застрашавали и националната сигурност на България. Поддържат тезата и ни третират до края на живота като потенциални врагове и престъпници. Лесна плячка на радикалния ислямизъм. Неподлежащи на възпитание, труд и човешко благородство. И със този фашистки кьорфишек завладяха юздите на демографския проблем на държавата.

Готов съм да се отрека от ромският си произход, ако ми посочат един решен проблем на така наречените маргинални роми.

Натикаха ги като животни в гетата, мизерията и смрадта, а после тези националисти вият, че нямали европейски ценности. Крещят до небесата, че имали драстични разминавания с общочовешките. И партньорите им, и останалите парламентарно представени партии уж опозиция, а сякаш са заболели от глухоням далтонизъм. Не виждат и забравят как и те с умисъл са им създали тази гигантска и непреодолима дистанция от социалния, културен и политически живот на държавата. Мълчат и не признават, че престъпността и сред ромите е провокирана от нарочната умишлена бедност. От безпричинната омраза и двойните стандарти на институциите. И техните слуги, вестници и телевизии целенасочено раздухват страх и просташка омраза. Свободата на словото да съответства с доктрината „България на българите”. Тези явни и нелегални националисти си мислят, че като изпишат „Купуването и продаването на гласове е престъпление” се измъкват от неговото предупреждение. Преди избори и след тях как ползват гетото да им удовлетворява техния политически властови нагон. И от вчерашни зле урбанизирани бивши селяни, тази „сган” циганите ги изстрелва на политическия връх в София. И сега решават и ги заменят с далечни български братя от чужбина. Оправят демографския проблем. Хигиенизират българската територия с автентични с българско само съзнание чужди граждани. И отричат, че е нацистка политика.Тази наглост я подготвят и въртят като грамофонна плоча от 27 години.

Навярно националиста Симеонов от любов към България ще ни построи и лагер на входа, който ще ни посреща с любимият му лозунг: ARBEIT MACHT FREI” – „ТРУДЪТ ОСВОБОЖДАВА“. А Бойко Борисов тържествено ще прережи лентата и ще си скрие парчето от трикольора в джоба си… И вече никой от нас няма да има право да се оплаква, че сме безработни и дискриминирани. И ще стане наша гордост и радост надписа и в Дантевия „Ад”: „Надежда всяка тука оставете”.

Но да не би това политическо „недоразумение” Валери Симеонов, осъществил мечтата си да седне в министерско кресло да си е само възпроизвел ей така от нищото? Пробутват ни приказки от рода на романтично-сантиментален кретенизъм. Купили си една ябълка. Продали я и после купили две и тях продали. И чудо. На сутринта умопомрачително се събудили милионери… Приказки за тъпаци!

И сега техния „честен” патриот ни пръска с хвалбите си, че китайците имали велика стена, но ние българите имаме велика телена ограда. Не се досеща, че глада и мизерията могат да му схрускат със зъби и гранитните колони на Министерския съвет…

Шумат и тишината обаче в душите на нашите ромски вождове и закачените към тях български право защитници е толкова избирателен, че човек трудно може да се ориентира каква е целта на тази неизяснена интеграция. Дали не е същностен отпечатък на вековното ни робство? Такава мрачна не изяснена цел!

Мълчаха и шумяха избирателно от времето на Костов и до сега. Подминаваха как всяко правителство назначаваше бивши полицаи, жени отговарящи за бедствия и авария и министри отговарящи за правосъдието за председатели на НСЕДВ към Министерския съвет. И не им пука как всяко правителство ни третира като „рисков контингент и опасност за българската идентичност”,  лесна плячка на тероризма”. Протестът на тези „наши” защитници е такъв, сякаш Симеонов е едноличен търговец на Министерски съвет. А Бойко Борисов е невидимия бащица спасител! А Томислав Дончев, който цъфна на политическия небосклон от фондация „Отворено общество”, сякаш и той е заболял от глухоням далтонизъм. Оня ден, така нескопосно се измъкна, като заяви: „ГЕРБ не може да обещае, че ще поема отговорност за всяка грешка на коалиционните партньори”. И от най-елементарните разсъждения и анализи разбираме, че имаме едно правителство с две политики. Едната може да е грешна, но другата не носи отговорност. Вероятно Дончев напълно предполага, че всички роми сме малоумни.

Не ми е ясно и мълчанието на петдесетината ромски вождове все президенти на фондации защо мълчаха, когато правителството на Бойко Борисов по безцеремонен начин отхвърли предложението за създаване на ромски музикален театър. Аргументите на бившия министър на културата Рашидов не бяха ли нагли? Подонесени с пренебрежителни лъжливи констатации. Да не би министър председателя Борисов да е прегърнал с радост и възторг идеята ромите да имаме поне една културна институция. Отхвърли нашето предложение за ромски музикален театър с присъщата му стилистика: „Ние им даваме по една кифла с чаша мляко, а те не ходят на училище”.

Мълчат и стотиците завършили висше образование роми, ползвали кървавите пари на осъдената Германия за хилядите ромски жертви в лагерите на смъртта. Налети в „Ромския образователен фонд”, базиран в Будапеща, който като на конвейер финансира и моделира ромска интелигенция. Която незнайно защо патологично се срамува от ромският си произход. Отричат го и захвърлят, защото не могат да се реализират в българското общество. Механизма на дискриминацията действа с прецизна хладнокръвност. Тази вълна ромска интелигенция доказва за кой ли път, че основния проблем на интеграцията не е само в образованието. В очите на маргиналния ром образованието е компрометирано. И необразован, и образован, ромът е отхвърлен от правото да участва в нормалния обществен живот на собствената си държава.

И шефът Валери Симеонов с хъс и настървеност не допуска как със своите националистични убеждения обезсмисля възторга на маргиналния ром да се образова. И респектиращия генерал – примиер Борисов, човек на честта и пагона събужда страховете на маргиналният ром. Като нищо чудно да докладва в Европейския съвет, роми в България няма. Интеграцията приключи.

И всичките правителства на прехода не признават своите драстични грешки. И днешното. Внушиха примитивната култура на гетото за цялостна култура на всички роми. Потъпкаха критерия и възможностите за сливане на ромските духовни знаци в общата национална българска култура. И тези от тях, които надхвърлят с пъти с техния критерий ги превърнаха в анонимни. Изобщо не им пука как разрушиха желаната от мислещите роми конструкция за цивилизовано приобщаване към истинските ценности на българската нация и на нашия изстрадал и не зачитан ромски народ.

Историята ни показва. Ще продължим да „оцеляваме” с нашето си пожелание АЧЪН ДЕЛЕСА – ОСТАНЕТЕ С БОГ! Но и него много отдавана искат да ни го отнемат. Защото, тук по тези земи и Господ е българин. Тази махленско фашистка презумпция се настани благодарение на корумпираната омраза. Допускат, че не познаваме технологията на мръсните споразумения… Преди избори за кандидат кметове, общински съветници и депутати чрез тези печени тарикатчета, кой знае защо наречени формални и неформални ромски лидери. В едно с махленските ромски бандюги как за 20 лева потикват цялата махала да гласува против себе си. И трябва да си много тъп за да не разбереш, че те съществуват чрез този умишлен криминален модел. Наложен ни от престъпна организирана шайка превъплъти ли се в политици, бизнесмени и анализаторите им. Абонирани от сутрин до вечер във всички вестници и телевизии от десет реки вода да носят… Това са скачени съдове, които така перфектно един на друг захранват своето нагло осребрено съществуване.

И за цъкаща бомба мълчат. Как хиляди роми ги асимилират в непонятното понятие „етнос мюсюлмани”. И те невежо упорито отричат, че са роми. Убедени, че са мюсюлмани. От ДПС се правят на гламави и тарикатски им налагат религиозната принадлежност да я считат за етнически произход. Възползвайки се от мрачната бедност и невежество си присвоиха правото да ни защитават. Сякаш не знаем как преди избори обитателите на гетото ги примамват, както някогашните колонизатори в Африка със стъкълца, пробутани за скъпоценни камъни… Раздават им торбички с храна и двайсетолевки да се почерпят за тяхно здраве и успех. Да им бъдат вечен електорат. Тази българо-турска бизнес-политическа идилия имитира, че имали идеологически различия. Синхронизирано изхвърлиха ромите от правото да бъдем политически, икономически и културен субект на нашата държава. Затънали в хищническият си егоизъм отнемат правото да се впишем в нормалната съвест на Българската нация.

И сега съм сигурен, че прадядо ми Йордан Хаджикостов – Хаджоло опълченеца, там горе от небето гледа, чуди и се пита: – За такава ли свобода съм се борил за да съществува България?

1 Comment

  1. Уникален и бъркаш в раната си Парушев!Дано хората си вземат поука !

Leave a Reply

Your email address will not be published.