Една малка победа за българската толерантност

Безспорно събитието на последните няколко седмици бяха евроизборите и ефекта от техните резултати. Те до голяма степен оставиха на заден план останалите събития. А едно от тях си заслужаваше вниманието – в края на март един единайсетокласник от Дупница спечели телевизионното шоу “България търси талант”. Причината за това внимание не е свързана с качествата на шоуто – просто победителя Томас Томов е … циганче. На което обаче Господ е дал талант, за който мнозина могат само да завиждат. А убедителната победа на Томас е в резултат на вота на хиляди българи, които изпратиха по един есемес, за да може този талант да бъде на върха.
Вотът на публиката разби на пух и прах изкуствено насажданата догма, че българите са “фоби”. Каква ксенофобия и омраза, при положение, че българите – учителите и педагозите на Томас са дали всичко от себе си оперният талант на момчето да изплува на бял свят? Гласуването за циганчето Томас бе естествено продължение на вотът за европейски парламент, който прати в десета глуха неестествения за българина краен национализъм. Резултатът на шоуто бе и демонстрация на толерантността на българина, за който Томас не е член на етническо малцинство, а нормално 17-годишно момче, което освен с талант, печели симпатиите със своята трудолюбивост. Защото ако не знаете Томас пътува всеки ден по 100 километра между родния си град Дупница и Кюстендил, където може хем да учи, хем да упражнява оперното си пеене.
Вотът за младия талант не е първия наказателен вот на българското общество спрямо предразсъдъците. Още през 2009 година македонците Александър и Боян достигнаха до челните места на Bulgarian Idol и станаха любимци на българската публика. И няколко години по-късно симпатичния Никола Лестър спечели българския Биг Брадър и никой не постави под съмнение победата му. Напук на всякакви измисляни напрежения по оста София – Скопие.
Тези вотове показаха, че българите сме много повече европейци, отколкото “старите” демокрации, където на изборите победи евроскептицизма. Представяте ли си българин или румънец да спечели шоу във Великобритания или Франция?
Може би и заради това манталитета на българина отрича омразата – всички “русофоби”, “еврофоби” седят някак смешно и изкуствено. Българинът може да мрази, когато се налага. Но не и по презумпция, защото някой се опитва да го накара. Уважението към таланта и упорития труд е много по-силно. И точно заради това един ден Томас ще покорява световните оперни сцени. И никой няма да го пита дали е циганин, арменец, китаец или чукча. А ще се знае, че Томас е от България. Което ще е една победа за всички тези българи, които го подкрепиха напук на предразсъдъците.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.