Единственият автомобилен завод у нас фалира

Единственият производител на автомобили в България „Литекс Моторс“ е поискал обявяване в несъстоятелност, показват данни от Търговския регистър. Съдията е оставил молбата без движение, тъй като тя не е била придружена от списък на кредиторите и финансови отчети. Иск за несъстоятелност е подал и един от кредиторите на предприятието – „Виена иншурънс груп“. Това съобщава Economix.bg.

„Литекс Моторс“ е сред 20-те най-големи длъжници на КТБ. Друг длъжник от групата на „Петрол“ – „Алфа Кепитъл“, също сам поиска несъстоятелността си.От тях 14 дружества вече са с поискана или обявена несъстоятелност.

Заявлението на дружестгвото до съда е предшествано от преместване на централата от село Баховица, където е заводът, в „Литекс Тауър“ в София, а членовете на съвет на директорите – физически лица, са сменени с юридически лица.

Извършени са и поредица имотни прехвърляния, като най-интересно е прехвърляне на ипотека във връзка с цесия, с която Интернешънъл Асет Банк прехвърля вземанията си от завода (а вероятно и на други свързани лица) на „Литекс“ АД. По този начин собственикът на „Литекс“ вероятно дава предимство на тази банка пред останалите кредитори.

Според данни от ktbfiles задълженията на „Литекс Моторс“ са били 76 млн. лева при затварянето на КТБ на 20 юни 2014 г. и по-късно са погасени чрез прихващания. Това погасяване послужи за вдигане на залозите през 2015 г.. Прихващанията не са развалени.

Изпълнителният директор на „Литекс Моторс“ Илия Терзиев не бе открит в офиса. От кметството в Баховица заявиха, че нямат информация, пише Economix.bg.

„Литекс моторс“ беше основана през 2008 г. с цел да произвежда изцяло автомобили по лиценз на китайската компания „Great Wall“. Четири години по-късно започна производството на колите в завода в Баховица, който през миналата година спря работа.

Тогава бе обявено, че спирането е временно и се дължи на това, че фабриката е произвела планираните количества автомобили.

Основен акционер в дружеството е бизнесменът Гриша Ганчев.  Според Търговския регистър „Литекс моторс“ е собственост на „Уотърсий България“ (61.4%) и „Терексим“ (38.6%).

През 2015 г. компанията е произвела 251 автомобила, а е продала общо 821, сочи финансовият й отчет. Това е спад със 7 на сто спрямо година по-рано.

Компанията отчита загуба от 5.4 млн. лв. за 2015 г. Година по-рано отчита печалба от 7.2 млн. лв., но тя не се дължи на основната дейност на дружеството – продажбата на автомобили, а на положителна разлика получена при извършване на прихващания по договори за цесии в КТБ, е посочено във финансовия отчет на „Литекс моторс“.

Един коментар за “Единственият автомобилен завод у нас фалира

  • 28.03.2017 в 23:45
    Permalink

    Много тъжно и много жалко. Мизерно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.