Единичните удари станаха вълна от бомбардировки над Ирак

Военновъздушни сили на САЩ нанесоха втора вълна от удари срещу части на джихадистите от Ислямска Държава в Ирак, съобщиха световните агенции, позовавайки се на информация от Пентагона. Оттам съобщават, че „успешно са елиминирали“ артилерия, минохвъргачи и конвой от бойци на Ислямска държава. Приоритет на продължаващата акция е защитата на американски персонал, който се намира в Арбил и оказване помощ на десетките хиляди язиди, които са застрашени от настъплението на Ислямска Държава. Язидите са етно-религиозно кюрдско обещство. Вярванията им са свързани със зороастризма. обитават северната част на Ирак, Сирия, Армения и Грузия. Много техни представители са емигрирали в Европа, главно в Германия.
Заедно с военните удари Съединените Щати извършват и въздушна хуманитарна операция по снабдяване с вода и храна на бедстващите в планината Синджар, предаде БНР.
Междувременно действията на Обама получиха подкрепа от конгресмени, но някои, сред които републиканци изразиха недоволство от липсата на по-решителни мерки. Според Джон МакКейн ограничените удари са недостатъчни и е необходимо Обама да излезе с цялостна стратегия за справяне с ислямските екстремисти. МакКейн смята, че планът трябва да включва военна помощ и въоражаване на страните, които участват в борбата срещу джихадистите.

Американски официални лица коментираха, че основна цел в момента в Ирак е създаването на правителство на единството, в което да са представени различните религиозни групи.

Групировката Ислямска държава заплаши, че ще “освободи” Истанбул, ако Турция не престане да спира водния поток на река Ефрат към Северна Сирия, съобщи изданието “Хюриет дейли нюз”. Използването на водите на река Ефрат е проблемен въпрос за Турция, Сирия и Ирак от 70-те години на миналия век.

Турските авиолинии прекратиха полетите си до иракския град Арбил, столица на обитаваните от кюрдите територии. В съобщението се казва, че отмяната е от съображения за сигурност заради офанзивата на групировката “Ислямска държава”. Международните авиокомпании заобикалят Ирак, след като Вашингтон нареди на американските граждански самолети да не прелитат над страната.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.