Един от всеки четирима българи гладува

Ежегодно в Европейския съюз се разхищават 90 млн. тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността. Това обяви изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова, цитирана от Дарик. Тя увери, че работата на банката не е кампанийна, както и гладът не е нещо, което се случва от време на време.

Днес, 16 октомври, се отбелязва Световният ден на прехраната. Именно заради това през цялата седмица Българската хранителна банка популяризира своята кауза с поредица от атрактивни инициативи. Безплатни прожекции на документалния филм „Taste the Waste”, информационни кампании, доброволчески акции и проследяване на пътя на изхвърлената храна и нейното спасение – са акцентите в програмата на седмицата на прехраната на Българска хранителна банка.

Миналата година банката е събрала над 260 тона храна, с които са подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. През тази година са организирани помощи за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия. Продължава грижата за хората в нужда, подчерта Цанка Миланова.

Тя посочи, че използват Световния ден на прехраната, за да благодарят на всички, които подкрепят усилията на хранителната банка, на партньорите си и многобройните доброволци, даряващи своето време и доброта.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова обясни, че всеки един човек може да се включи в борбата срещу глада. Тази седмица се демонстрират различните начини, по които това е възможно – чрез доброволчески акции и дарения, но и с лесни стъпки като например доброто организиране на храната в хладилника, за да не се разваля.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.