ЕБВР: Кризата в Украйна дърпа надолу икономиките в Централна и Източна Европа

Кризата в отношенията между Украйна и Русия ще остави своя отпечатък върху икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показва новата прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), представена по време на годишната среща на институцията във Варшава и вече публикувана на сайта на ЕБВР.
Експертите на банката прогнозират, че икономическият ръст в ЦИЕ през 2014 година ще бъде 1,4 на сто – близо два пъти по-малко от прогнозираните през януари 2,7 на сто. От банката посочват, че в случай, че кризата в Украйна не ескалира, през 2015 година ръстът в ЦИЕ ще е 1,9 на сто.
Въпреки мрачните очаквания у нас, че кризата в Украйна може да ни засегне тежко, в прогнозата на ЕБВР България е сред малкото, които се радват на леко завишена прогноза за ръста на икономиката в сравнение с януарската прогноза. Очакванията са, че през тази година икономиката ни ще нарасне с 1,9 на сто (плюс 0,1% спрямо януари). За 2015 година ЕБВР залага на разширяване на българската икономика с 2 на сто.
От банката посочват, че позитивното развитие на икономиката на България се дължи на подобрението при износа и вътрешното потребление. При тези тенденции ЕБВР залага годишна дефлация за 2014 г. от половин процент. Банката предупреждава също така, че очакваното забавяне на руската икономика може да засегне туристическия бизнес у нас.
Най-тежко в региона на ЦИЕ се очаква да пострада икономиката на Украйна, като от ЕБВР залагат мрачна прогноза за срив на брутния вътрешен продукт със 7 на сто през тази година и застой през следващата. От банката обаче правят уговорка, че в конфликта между Украйна и Русия има огромна доза несигурност и затова реалните резултати могат да се окажат много различни.
От кризата силно засегната е и Русия – очаква се страната да не постигне икономически ръст през тази година, което силно контрастира с януарската прогноза за увеличение на БВП с 2,5 на сто. Ако санкциите срещу Русия бъдат допълнително затегнати, ситуацията обаче може да се влоши значително и да започне да влияе на глобалната икономика като цяло.
Събитията в Украйна водят до отлив на инвеститорско доверие от Русия и всяко допълнително ескалиране на кризата ще води до все по-ниски инвестиции и ръст, предупреждават от ЕБВР. Експертите прогнозират също така кризата да се усети в Балтийските държави, тъй като те имат специфични търговски и инвестиционни връзки с Русия и Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.