Ебола нападна и Конго, медици признават, че болестта побеждава науката

Хеморагичната треска, причинявана от вируса ебола, вече вилнее и в Конго. По официални данни там болните са 53-ма, а починалите – 31. Световната здравна организация (СЗО) излезе със съобщение, че огнището в Конго е отделно и независимо събитие, което няма връзка с огнището в Западна Африка, но това по-скоро е повод за тревога, отколкото за успокоение.

Всъщност от медицинските среди не идват успокоителни сигнали, въпреки информациите, че експерименталното лекарство ZMapp е помогнало в някои случаи и резултатите от изпитанията върху животни са окуражителни.

“След шест месеца от най-тежката епидемия от ебола в историята светът губи битката за овладяването й. Лидерите не успяват да блокират тази транснационална заплаха”, коментира в централата на ООН в Ню Йорк председателката на “Лекари без граници” Джоан Лиу, цитирана от Франс прес. По думите й, съобщението от 8 август на СЗО, че епидемията е спешен проблем за световното обществено здраве не е последвано от решителни действия и държавите като цяло са се присъединили към “коалиция на бездействието.

Джоан Лиу призова международната общност да финансира повече легла за създаване на мрежа от полеви болници, изпращане на квалифициран медицински персонал и разполагане на подвижни лаборатории в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Поради липса на места в претъпканите центрове за лечение в Либерия и Сиера Леоне болни продължават да умират в извънболнична среда, което увеличава рисковете от заразяване. “В Сиера Леоне силно заразните трупове гният по улиците”, подчертава организацията.

По данни на СЗО треската, причинена от ебола, е взела над 1550 жертви от 3069 регистрирани случая на заболяване към 26 август. Организацията прогнозира, че ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 милиона долара за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.