Вирусът на ебола мутира бързо, особено в човешки организъм

Генетични изследвания на някои от най-ранните случаи на ебола разкриват над 300 генетични промени във вируса при прескачането му от човек на човек, пише сп. “Сайънс” като се позовава на учени, участвали в мащабно изследване на проби от болни хора в Сиера Леоне – една от страните, които са най-силно засегнати от смъртоносната епидемия в Африка. Изследователите са установили, че вирусът мутира двойно по-бързо в човешките приемници, отколкото в животински приемници като плодови прилепи.

Откритията, описани в сп. “Сайънс”, показват, че вирусът мутира бързо и по начини, които могат да повлияят върху настоящата диагностика и бъдещите ваксини и лечения, като например експерименталната ваксина на фармацевтичния гигант “ГлаксоСмитКлайн”, изпитанията на която ще започнат още следващата седмица в САЩ, или експерименталния серум ZMapp на калифорнийската биотехнологична компания Mapp Biopharmaceutical.

Публикацията се появява непосредствено след предупреждението на Световната здравна организация (СЗО), че епидемията продължава да набира скорост, като заразените могат да надхвърлят 20 000 души, а инфекцията да се разпространи в повече страни.

Авторите на научното изследване, цитирано то “Сайнс” са публикували данните онлайн непосредствено след получаването им, за да могат и други изследователи да получат достъп до тях.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.