Джон Кери заплаши Русия с нови санкции

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди Русия, че неспазването на Женевското споразумение ще доведе до нови санкции и заяви, че Москва стои зад подклаждането на сепаратистки настроения в Украйна, предаде БНР.

В необичайно остро заявление Кери обвини Кремъл в бездействие по въпроса за деескалиране на кризата. По думите на ръководителя на американската дипломация,ако Русия продължи в тази посока, „това ще е много сериозна грешка, това ще една скъпа грешка”. Според Кери през изминалата седмица от Женевското споразумение Украйна прави всичко възможно за спазването му с предприемането на действия по защита на рускоезичното население и амнистия за тези, които предадат оръжията си, докато Русия е предприела стъпки за активно саботиране на демократичните процеси. Кери изтъкна, че решаването на една криза изисква прилагане на договореностите и от двете страни.

„Прозорецът за промяна в курса се затваря. Президентът Путин и Русия са изправени пред избор. Ако Русия избере пътя на деескалацията, международната общност, всички ние ще приветстваме това. Ако не, светът ще даде да се разбере, че цената за Русия ще се покачва”, заяви Джон Кери, цитиран от БНР. След което държавният секретар на САЩ, че във Вашингтон са готови да действат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.