Джон Кери: Спрямо Дамаск ключовата дума е „проверявай”!

Правителството на президента Обама продължава да търси подкрепата на Конгреса на САЩ за плана за унищожаване на сирийските химически оръжия. Държавният секретар Джон Кери уведоми Конгреса, че САЩ ще следят отблизо всяка стъпка от плана за унищожаване на химическите оръжия на Сирия, като същевременно ще оставят в сила заплахата от военна операция срещу режима на Башар Асад.

На среща при закрити врата Кери информира сенатската комисия по външните отношения за стратегията по химическите оръжия, която договори с Русия в Женева. "Кери каза, че ключовата дума е не "доверявай се, а проверявай", обобщи сенаторът Дик Дърбън посланието на държавния секретар на срещата.

На свой ред и президентът Барак Обама прогнозира, че в крайна сметка ще се стигне до необходимостта от политически преход в Сирия, при който президентът Башар Асад да се откаже от властта след сделката за поставянето под международен контрол на сирийските химически оръжия, предадоха световните агенции. В интервю за испаноезичния канал Телемундо Барак Обама каза, че целта му все още е Асад да се махне от властта, но по начин, който ще предпази религиозните малцинства и няма да допусне ислямистите да спечелят терен в страната.

Президентът на САЩ посочи, че както изглежда, новият ирански държавен глава Хасан Рохани желае да започне диалог със САЩ. "Отваря се възможност за дипломация и аз се надявам, че иранците ще се възползват от нея", каза Обама в интервюто.

В понеделник президентът Обама съобщи, че е изпратил съобщение до Иран, защото смята, че има възможност Иран да помогне за стабилизиране на положението в Сирия въпреки съобщенията, че ирански изтребители са били в подкрепа на режима на Асад. За първи път Обама заяви публично, че е разменил писма с новия ирански президент Хасан Рохани, който е обещал да съдейства за предотвратяването на военна намеса в Сирия. Обама изрази увереност, че опитът по дипломатически път да се реши проблема в Сирия изпраща добър сигнал и към иранския режим, където продължава спорът за ядрената програма на Иран.

Това, което трябва да извлекат от този урок, е, че има потенциал за решаването на тези въпроси и по дипломатически път, заяви Обама – нещо, което изтъква и в интервюто за Телемундо.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.