Джон Кери присъства на откриването на посолство на САЩ в Куба

Американският флаг се развя за първи път от 54 години пред сградата на посолството на САЩ в Хавана, Куба, предадоха световните агенции. На церемонията по издигането на знамето присъства американският държавен секретар Джон Кери, който е на няколкочасово посещение в страната, показа в свой репортаж bTv.

Флагът бе издигнат от трима морски пехотинци, които го получиха от трима ветерани от Морската пехота на САЩ. Ветераните Джим Трейси, Ф.У.Майк Ист и Лари С. Морис са същите, които на 4 януари 1961 година са свалили знамето пред американската мисия в Хавана.

„Откриването на посолството на САЩ в Хавана е ключова стъпка към нормализиране на отношенията между САЩ и Куба”, каза Джон Кери в речта си по време на церемонията. Според държавния секретар това е станало възможно благодарение на смелите решения на лидерите на двете страни – Барак Обама и Раул Кастро.

Кери призова кубинското правителство да изпълнява международните си задължения в областта на спазването на човешките права.

Церемонията по издигане на знамето се състоя осем месеца, след като САЩ и Куба решиха да започнат исторически процес на сближаване. На церемонията присъстваха членове на правителствата на двете страни, както и депутати от парламентите им.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.